Eşarp Kullanımında Bilinmesi Gereken Püf Noktalar

24-01-2023 15:59
Eşarp Kullanımında Bilinmesi Gereken Püf Noktalar

Tesettür giyimin en önemli unsurlarından olan eşarp, kullanımı noktasında kullanıcılara rahatlığı ve şıklığı sağlar. Birbirinden farklı kumaş ve desenleriyle eşarp modelleri bulunur. Farklı özelliklerine göre de bir kullanıma gerek duyabilirler. Saten, koton veya ipek eşarp gibi farklı kumaş seçenekleri beraberinde kullanımında, temizliğinde veya ütülenmesi gibi aşamalarda farklı ihtiyaçlar gösterebilir. Her kumaş türüne göre kullanımlarında püf noktalar vardır. 

Eşarplar Nasıl Muhafaza Edilmeli?

Eşarp kullanımı noktasında ebatları, kumaş türü ve kumaşın kalınlığı yönlendirici olabilir. Eğer ki eşarplar muhafaza edilecekse bu üç kural göz önünde bulundurulabilir.


. Kumaşın ebatına göre bir muhafaza yöntemi belirlenecekse nasıl bir alanda muhafaza edileceğine bakılmalıdır. Kimi kumaşlar kırışmaya müsait yapıda olabilir. Bu gibi durumlarda önerimiz eşarplar için olan askılıklar olacaktır. Ancak böyle bir durum yoksa da geniş bir alan, fazla katlama yapılmaması için idealdir.


. Kumaş türüne göre olacaksa da ortam hava değerleri dikkate alınır. Şifon ve ipek kumaşlar için kuru, serin ortamlar idealdir. Diğer türde de penye, tafta gibi yapısı kolay etkilenmeyen kumaşlar nem oranının az, mümkünse olmadığı serin ortamlar ideal olacaktır.


. Kalınlığına göre eşarpların muhafaza edilmesinde de fazla yer kaplamaya müsait olduklarından fazla katlanabilirler. Bu da rutubet kokusuna, ürünler üzerinde mikrop ve toz birikmesine neden olabilir. Engellemek için de havadar alanlarda muhafaza edilmeleri önerilir.


Eşarpların Kurutulması ve Ütülenmesi

Eşarpların doğru hijyenik ürünlerle temizlenmesi gerekir. Uzun süre kullanılan ve özellikle hava sıcaklıklarının arttığı zamanlarda terletme yapabilme ihtimalleriyle bu ürünlerin düzenli olarak temizliği önemlidir. Burada da kumaş türüne göre bir temizlik yöntemi izlenmelidir. Özellikte ürünler yıkandıktan sonra kurulama ve ütüleme aşamalarında dikkat edilmelidir. İpek eşarp temizliği yapıldıktan sonra kurutma noktasında makine veya dış ortamda kurutma yöntemleri çokça tercih edilse de bu yanlıştır. Kurumaya hazırlanan eşarbı bir havlu üzerine sererek doğal bir yöntem seçebilirsiniz. Ütülenmelerinde de tersten ütülemesini yapabilirsiniz. Yanma riskine karşı da eşarbın üstüne ekstra bir tülbent koyarak ütülenebilir. 

Eşarplar Nasıl Temizlenmeli?

Temizlik sıklığı konusunda da eşarp temizliği tamamen kullanım sıklığına bağlıdır. Tabii bu kullanım ortamına da bağlıdır. Spor, yürüyüş, organizasyon gibi durumlarda tek kullanımda olsa fazla kirlilik olabilir. Eşarbınızın kumaş türüne ve rengine göre en uygun temizleyici ürünler kullanın. Özellikle ipek eşarpta sıkma özelliği tavsiye edilmez. Suyunu bırakmasını sağlayın. Çitileme gibi işlemleri de uygulamayın. Mümkünse ipek kumaşlılarda yumuşatıcı ve diğer temizleyici ürünleri de tercih etmeyin. Sıcak suda yıkamamaya özen gösterin. Temizlikte kullanılan suyun klorlu olmaması da önemli bir detaydır. 

Eşarplar Ne Sıklıkta Temizlenmeli?

Eşarplarınızın temizlik sıklığı tamamen o ürünleri ne sıklıkla kullandığınıza bağlıdır. Günlük kullanıma uygun materyaldekiler haftada 1-2 kere olmak üzere temizlenebilir. Ancak özel günler için tercih edilen ürünler genelde 4-5 saati geçmeyecek şekilde kullanıldığından çok fazla temizliğe ihtiyaç duymayabilir. Çok fazla temizlik işlemi yapılan ürünler zamanla deforme olabilir. Eğer ki uygun koşullarda da temizlenmemişse ürünlerin renkleri bile solabilir.

İlgizi Çekebilir

Eşarp Nasıl Bağlanır? Eşarp Bağlama Yöntemleri
Tüylenen Şal Nasıl Temizlenir ?
Kaliteli Eşarp Nasıl Anlaşılır ? 
Yuvarlak Yüz İçin Eşarp Bağlama Biçimleri
Kare Yüz Tipine Uygun Eşarp Nasıl Olmalıdır?

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.