Eşarp Ölçüsü Nasıl Belirlenir ?

02-03-2023 14:48
Eşarp Ölçüsü Nasıl Belirlenir ?

Eşarp kullanımı kişiden kişiye göre farklı tercihleri içerebilir. Kumaşı veya modeli konusundan her kişi için farklı bir model vardır. Ancak eşarpların daha rahat kullanılabilmesi için eşarp ölçüsü uygun olmalıdır. Tesettürü tercih edenler eşarp bağlama konusunda birbirinden farklı yöntemleri uygulayabiliyor. Ancak burada eşarbın sahip olduğu ölçüler bu modellerin oluşturulmasına etki etmektedir. Bu yüzden kumaş kalitesi ve tasarımı kadar ölçüsüne de dikkat edilmelidir. Yazımızda da eşarpların ölçüsü ve ölçü alma gibi merak edilen tüm detaylara ulaşabileceksiniz. 

Standart Eşarp Ölçüsü Nedir?

Tesettür giyimde şal ve eşarp gibi ürünler kullanılır. Bunlar ziyaret edilecek, gidilecek ortama göre birbirinden farklı modellerde de olabilmektedir. Günlük modeller dışında özel günleriniz için abiye eşarp modelleri veya şık ama bir kadar da rahat spor modeller vardır. Her birinde genel olarak standart eşarp ölçüsü 90x90cm cm’dir.


Ölçü, tamamen istenen modele göre değişir. Bu yüzden de kimi modellerde daha küçük veya büyük ebatlarda eşarplar kullanılabilmektedir. Modele uygun bir ebatta kullanılmazsa istenen görüntü elde edilemez. Bu durumda sadece görüntü açısından değil rahat kullanım açısından da zorlayıcı bir durum oluşabilir. 

Eşarp Ölçüsü Neye Göre Belirlenir?

Eşarpların ölçülerinin belirlenmesinde etki eden durumlar sadece model de olmayabilir. Model veya daha farklı durumlarda eşarp ölçüsü nasıl belirlenir? sorusunu da şu açıklamalarla cevaplayabiliriz;


Eşarp kumaşı da büyük bir etkendir. Kimi kumaşlarda esneme payı olduğundan daha düşük ebatlar olabilir. Ya da krep kumaşlar hafif ve ince yapısıyla 75x185 cm olarak da kullanılabilir. Bambu eşarp için ise üretim ebatı 110x110 cm’dir. 
Yaş olarak büyük kişiler için 100x100 dışında 140x140 cm modeleri de uygun olabilir.
Küçük yaştakiler için ise standart ölçüden küçük ebatlar kullanılabilir.
Eşarp bağlama için tercih edilecek yönteme göre 100 cm’den küçük veya büyük modeller tercih edilir.

Özel günlerde çok daha farklı bir model olacağından dolayı standart dışında bir ebatla eşarp kullanılması gerekebilir. Bu yüzden elbiseye göre, bağlama yöntemine göre veya yaş gibi durumlara bağlı olarak ebatı belirleyebilirsiniz. 

Eşarp Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eşarbınızı tercih etmeden önce giyiminizi göz önünde bulundurabilirsiniz. Bu doğrultuda rengi ve tasarımına karar verilir. Ancak tasarımı ne olursa olsun bağlama yöntemi farklı olabileceğinden ilk dikkat edilmesi gereken ölçüsü olacaktır. 


- Bu yüzden de eşarp ölçüsü alma işlemini mutlaka gerçekleştirin. Modelle uyumunu kontrol edin. 


- Kumaşı, kullanılacak mevsime uygun olması da rahatlık sağlar.


- Uzun ömürlü kullanmak istiyorsanız kaliteli kumaşlarda eşarp modelleri tercih edin.


- Resmi yerler için daha düz ve sade tonlar idealdir.


- Özel günleriniz için renkli veya tasarımlı modeller kullanılabilir.

İlginizi Çekebilir

Eşarp Kullanımında Bilinmesi Gereken Noktalar
Klasik Giyim İçin Eşarp Modelleri Nasıl Olmalıdır?
Kare Yüz Tipine Uygun Eşarp Nasıl Olmalıdır?
Büyük Beden Tesettür Kıyafet Seçimi Nasıl Yapılır ?
Yaş Gruplarına Göre Eşarp ve Şal Bağlama Biçimleri

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.